torsdag 10 juni 2010

Första inlägget på vår blogg och en vecka innan avfärd till Indien.

Nu åker vi snart, det känns ganska konstigt att något man längtat efter så länge men som har känts så avlägset snart är här, väldigt snart!

Vi tänkte nu presentera lite om hur vår resa preliminärt kommer att te sig, vi kommer säkerligen
göra några avstickare från denna plan och det kommer antagligen också bli ett och annat felslag men det är sådant man får räkna med och som antagligen kommer ge många härliga minnen.
Ni kan kolla på kartan nedan hur det är tänkt att vi ska resa.

Vi kommer flyga från Kastrups flygplats på morgonen den 16 de juni och landa i Mumbai 15 timmar senare. Vi kommer att var i Mumbai i 3,4 dagar. Vi har inte planerat så mycket för vad vi ska göra där men det lär bli en hel del praktiska men nödvändiga saker som att inhandla telefonkort och köpa biljetter ner till Tiruchirapalli som är vårt första stora mål för resan.

För att komma ända ner till delstaten Tamil Nadu får vi ta ett tåg mellan Mumbai och Chennai som tar runt 24 timmar, efter det byter vi till ett 7 timmars tåg som tar oss till staden Tiruchirapalli. Där ska vi stanna i ungefär 12 dagar hos en organisation som heter Kudumbam, som den svenska organisationen Svalorna Indien Bangladesh stödjer. Förra gången vi var i Indien var vi hos Kudumbam i två veckor och det var en fantastisk tid. Detta året kommer vi bo på organisationens ekologiska modell farm Kolunji och vi kommer i huvudsak koncentrera oss på Kudumbams nya projektförslag som heter ”Empowerment of textile workers”. Vi ska förhoppningsvis kontinuerligt få träffa kvinnor som tidigare arbetat inom textilindustrin i storstäderna men lyckats ta sig hem igen. Dessa kvinnor har det svårt att komma in i byarna igen, att arbeta i fabriker, flytta till stora städer och att leva utanför familjehemmet betyder att du som kvinna brutit mot de kulturella traditionerna. När de väl kommer hem igen blir de behandlade annorlunda, deras erfarenheter utanför byn kan verka suspekt eller som ett hot mot de traditionella genus normerna. Kvinnorna är även ofta sjuka då de återkommer hem, så att arbeta inom jordbruket på samma sätt som innan hon arbetade inom textilindustrin är nästan uteslutet.
Läs mer om Kudumbam på Svalorna Indien Bangladeshs hemsida: http://www.svalorna.org/pages_sv/INDIEN/kudumbam.html

Från Tiruchirapalli reser vi med tåg in i delstaten Kerala och till staden Trivandrum. Där ska vi stanna hos en organisation som heter Chilla som stöds av den Svenska organisationen ABC i Lund. Chilla fungerar som ett hem för barn till sexarbetande kvinnor, organisationen arbetar för att mödrarna och barnen ska ha en bra relation. De vill stärka de båda grupperna så att de få en god självkänsla och så att de där igenom kan bemöta och hantera samhällets fördomar.
Förtrycket av kvinnor är starkt i Kerala och sexarbetande kvinnor är en väldigt utsatt grupp. Vi kommer under de cirka 12 dagarna vi är i Trivandrum att besöka olika organisationer och träffa olika personer som arbetar för de sexarbetande kvinnornas rättigheter, inte minst kvinnorna själva.
Läs mer om Chilla på ABC:s hemsida: http://abcsweden.org/abc/?cat=59

Efter att vi har rest runt ett tag i Kerala kommer vi åka upp till staden Bangalore, där ska vi under cirka en vecka besöka en fackförening som heter GATWU, Garment and Textile Workers Union. Vi har fått kontakt med GATWU genom nätverket Rena Kläder som stödjer textilarbetare i deras kamp för att förbättra deras arbetsvillkor. Bangalore är en av Indiens största textilindustristäder så under vår tid där kommer vi att fokusera på textilindustrin, förutom GATWU hoppas vi på att få besöka fabriker och textilarbetare. Textilindustrin är en av de viktigaste industrierna för Indien, företag tjänar enorma summor på att lägga sina order på fabriker i lågkostnadsländer likt Indien medan arbetarna och miljökonsekvenserna industrin förorsakar står för kostnaden. Hela 80 procent av de som arbetar inom textilindustrin är kvinnor, de är ofta unga, generellt mellan 18 och 30 år. I de flesta fall tjänar kvinnorna i textilindustrin betydligt mindre än männen för samma arbete. Kvinnor blir även här ofta helt exkluderade från högre betalda jobb, och saknar möjlighet till utbildning och befordran.
Läs lite mer om GATWU på: http://ntui.org.in/what-we-do/minimum-wage/gatwu/

I Bangalore ska vi för en sista gång hoppa på ett tåg, i alla fall för denna resa, för att ta oss tillbaka till Mumbai en resa som tar omkring 24 timmar. Vi kommer att ha några dagar över i Mumbai innan vårt flyg hem till Sverige avgår tidigt på morgonen den 14 augusti.

Vi kommer att försöka att uppdatera och skriva i bloggen så ofta vi bara kan, så håll utkik och kommentera gärna våra inlägg!

Kärlek
Malin och Emma

4 kommentarer:

  1. Häftigt! Hoppas resan blir givande och att allt kommer att gå bra. Kärlek och omtanke!
    Ida

    SvaraRadera
  2. Snart går flyget. Trevlig resa. lite avundsjuk inför era upplevelser och äventyr. Själv drömmer jag mig bort med en butelj vin och antik grekisk musik. Bloggen ser proffsig ut.
    / Jimmy

    SvaraRadera
  3. Ida,
    Tack for omtanken! Hoppas du far en fin sommar du med.
    Kram, Emma och Malin

    SvaraRadera
  4. Jimmy,
    Tack for din kommentar, det ar jattekul att du ar inne och laser. Hoppas vi hinner ses i sommar, annars far jag komma upp till dig nagon gang snart..
    Kram, Emma

    SvaraRadera