söndag 27 juni 2010

Motet med Dr. N. Manimekalai

Igar lordagen den 26 juni traffade vi Dr. N. Manimekalai, hon ar "director" och professor for the Department of Women's Studis pa Bharathidasan University som ligger lite utanfor Tritchy. Vi var ganska nervosa infor detta motet och vi fick vanta ett bra tag innan vi fick komma in pa Dr. N. Manimekalai kontor.

Det var ett kort mote som vi fick dela med en junrnalist som intervjuade Dr. N. Manimekalai for tidningen "The Hindu", om ett project som hon och avdelningen stod backom. Under hela vart korta mote ringde telefonen i ett, men sa ar det i Indien man satter aldrig sin mobil pa ljudlos, hur viktigt motet an ma vara. Vi fick lite tid att presentera oss och hon tyckte att det var bra och intressant att vi last Humanekologi och hon kannde redan till Clean Clothes Campaign(Rena Klader) vilket ar kul.
Projektet intervjun handlade om var att nagra kvinnor hade fatt hjalp att ta korkort. Nastan alla bilforare samt andra fardmedel pa vagaran i Indien kors av man. Kvinnorna blir darfor helt lasta till sina man och kan inte tas sig till jobbet, sjukhuset eller nagon annan stanns sjalva. Tanken ar att kvinnorna ska kunna starta en verksamhet dar det kan erbjuda skolsjuts for barn om de vill, men huvudsyftet ar att starka kvinnornas sjalvfortroende. Pa detta satt blir det aven sjalvforsorjande och behover inte langre forlita sig pa att mannen ska forsorja dem.

Dr. N. Manimekalai berattade aven om en taxiveksamhet i staden Chennai som kallas for “Go For Pink”, dar ar alla forarna ar kvinnor och de marknadsfor sig som ett taxibolag dar kvinnor unga som gammla ska kunna kanna sig trygga och sakra.Dr. N. Manimekalai sa att de hoppades pa att nogot likande projekt kunde startas upp i Tritchy i framtiden. Men till en borjan skulle kvinnorna kora skolreser for att bygga upp sitt och ovriga samhallets fortroende for kvinnor som bilforare, att kvinnor kan overlag! Vi har an sa lange enbart sett ett fatal kvinnor kora pa vagarna, specielt i bil.

Nar vi fick tillfalle sa pratade vi lite om textilindusrin, Dr. N. Manimekalai tog upp de problem som jag och Emma sa val kanner till; langa arbetstider, lag lon, dalig arbetsmiljo och att det jobbar barn i fabrikerna men att de goms undan om det skulle komma nagon och inspektera.

Dr. N. Manimekalai kommer att ordna sa att en av hennes doktorander kommer att folja med oss under vara moten mde de unga flickorna som lamnat taxtil industrin. Doktoranden kommer att fungera som tolk men hon har aven specefikt forskat pa kvinnornas situation inom textil industrin. Detta kanns verkligen som ett stort privilegium men vi kanner aven lite presationsangest. I vilket fall sa kommer den narmsta veckan blir betydligt mer handelserik pa den fronten av resan som ska handla om organisationslivet ochgenusrelaterad problematik i Indien.

Malin

3 kommentarer:

  1. Vad intressant utvecklingsarbete för kvinnorna i Indien! Vad roligt det är att läsa era upplevelser! Kramar från Viktoria (Chilla, ABC)

    SvaraRadera
  2. Hej på er!
    Jätteintressant att följa er blogg, väldigt trevligt med lite bilder
    Kramar till er
    Monica

    SvaraRadera
  3. Viktoria:
    Det ar jattekul att du foljer var blogg! Ja, vi tyckte ocksa att det var ett mycket bra initiativ och projekt.
    Kramar
    Emma och Malin

    SvaraRadera