söndag 4 juli 2010

Sista dagarna pa Kolunji

Just nu haller vi pa att samanstalla och bearbeta de tva intervjuerna vi haft. Darfor har vi tyvarr inte tid att skriva sa mycket har i bloggen. Men medans vi skriver passar vi pa att lagga upp lite bilder. Intervjuerna har gatt mycket bra. Vi har traffat tva unga flickor som bada tva har arbetat i en tradfabrik 150 km fran deras hemby. Deras historier ar mycket gripande. De borjade arbeta redan i 15-16 ars aldern och bada jobbade i fabriken i over ett ar. De berattade om dalig arbetsmiljo, laga loner, arbetsrelaterade sjukdommar, trakasserier och andra overgrepp. Det var mycket intressant att traffa dem, vi har last, hallt foredrag och skrivit mycket om textilindustrin men man slutar aldrig att forvanas av hur brutal textilindustrin ar. Idag, mandag, och imorgon ska vi traffa ytterliggare tva unga tjejer som arbetat i taxtilindustrin.
For en vecka sedan kopte vi tagbiljetter till Trivandrum och Kerala. Vi lamnar Kolunji pa onsdag, den 7de, och tar taget fran Tritchy dagen darpa. Vi har nu planert var vistelse i Trivandrum narmre med de bada organisationerna vi ska besoka dar: Chilla och Sakhi. Var goda van Anna Lindberg har varit mycket hjalpsam och fatt oss i kontakt med hennes foredetta forskningsassistent Renu. Renu kommer att hjalpa oss i Trivandrum, hon kommer att vara var tolk men aven finnas till vart forfogande i andra avseenden.
Manjola ar gardens teaterapa, hon alskar att satta ihop sma dans och sangnummer.

Igar var alla barnen pa garden lediga fran skolan. Detta innebar tv tittande och spring. Frammat kvallen borjade det att osregna, blixtra och aska. Blixen slog ner bara tre kilometer harifran och hela himmlen los upp. Kvallen fortsatte med kontinuerliga stromavbrott som lade hela garden i ett tungt morker. Nu aker vi om bara nagra dagar och det ar pa samma gang spannande och sorligt! Vi har kommit alla manniskor pa Kolunji mycket nara och vi kommer verkligen att sakna dem alla!

3 kommentarer:

  1. Morron tjejer!
    Nu är klockan kring 10 på fm. Här pustar vi glatt i skuggan och välsingnar den lilla havsbrisen. Vi har kring 20 grader på natten och växterna frodas!
    Som alltid jättekul att läsa era texter och se era bilder. Jag skickar varma kramar
    Monica

    SvaraRadera
  2. Namasti!

    Verkligen fina bilder.Vi kommer också sakna folket i Kolunji De har kommit nära oss

    Ser framåt mot att följa er fortsatta resa.

    Ha det gott Kram Gunilla & Jan

    SvaraRadera
  3. Hej mina kära vänner!

    Det är så kul att se bilder på dem alla igen, och det får mig inte att sakna Kolunji mindre, speciellt inte när man ser barnen igen.

    Det är lugnt att ni inte kan följa min resa lika ingående, men jag ska börja blogga på Twigas hemsida och skolans inom de närmsta dagarna om det skulle vara av intresse. Jag vet att jag finns med i era tankar, ni finns i mina.

    Kärlek från Gustav

    SvaraRadera