fredag 16 juli 2010

Fran regn till forhoppningsvis sol!



Nu har jag, Emma varit sjuk i nagra dagar men idag kanner jag mig faktisk betydligt battre!
Onsdagen den 14de besokte vi Sakhi som ar en kvinnorrattsorganisation. Organisationen stodjer och uppmuntrar kvinnokollektiv och har en tydligt genusperspektiv i allt sitt arbete. Sakhi bildades 1996 under ett forum for kvinnor da man forstatt att Trivandrum saknade en plats for kvinnor att komma samman. Idag har organisationen 8 anstallda och ar ett valkant namn i Indiens femenistiska organisationsliv. Sakhi borjade med idén om att "information ar makt "och att sma kvinnogrupper i Kerala behover hjalp med att utveckla ett feministiskt perspektiv genom att sprida information om jamstalldhet, feminism och andra relaterade fragor. Denna idén utvecklades till dett bibliotek och dokumentationscenter som Sakhi idag haller. Har finns mer an 7000 bocker och massor av tidskrifter, tidningar, tidningsartiklar, broschyrer, affischer, ljud-och videokassetter och cd-skivor. Och alla ror jamstalldhet, feminism och andra relaterade fragor!
Det var ett jattetrevligt och inspererande mote. Att fa sitta ner och tala med kvinnor som precis som du ar arga och forbannade for hur patriakatet ser ut och fungerar, det var befriande!
Nar vi satt och talade om hur skolan fungerar och att det ar om och av mannen vi far lasa och h
öra om sa en kvinna pa Sakhi "History is his story, they give no attention to her story". Den kommentaren tycker jag ar klockren!
Vi pratade aven mycket politik, varje gang vi far tillfalle sa forsoker vi prata politik har i Indien och vi borjar mer och mer forsta hur det fungerar och hur det INTE fungerar... Vi ar nyfikna pa hur politiken angaende kvinnoratt och genus ser ut i Kerala da det ar en kommunistisk delstat, men den var tydligen precis som den ar oftast ar overallt fylld med tomma ord.
Innan vi lamnade Sakhi med nya krafter sa gav vi dem en liten present. Vi har kopt med oss sma paketer att ge till de olika presenterna och till Sakhi gav vi passande en Pippi Langstrump figur. Jag menar varldens starkaste brud som tar for sig och lyssnar till ingen!



Trivandrums autorikshas ar inredda med fina bilder. With you everything is fun!
Eftersom Emma fortfarande vad dalig igar torsdag sa fick Malin ta mig ut pa sma egna aventyr. Hon skulle ta sig till en Vodafone affar och handla mer pengar till vara mobilen och sen till posten for att skicka ett paket. Inte stora saker, men att hoppa in i en auto utan att riktigt veta var man ska eller om foraren vet var han ska koa kan bli ett aventyr. Men allt gick bra igar, efter att foraren fragat nagra manniskor pa vagen sa kom hon dit hon skulle!

Posten var ett underligt stalle, Malin kom dit ungefar 15.45 och gick dar ifran 17.10. Sa lang tid tog det att fa skickat ett paket. Da kan man ju tro att det var lang ko, men nej! Det som tog tid var att en man skulle kolla igenom allt vi skulle skicka sen gora kartongen sa liten som mojligt och tejpa ihop alla kanter. Men tejp rackte inte, hela paketet skulle aven sys in i ett vitt tyg. Detta tog sin lilla tid! Det ar myckte byrokrati i Indien alltid manga papper man ska fylla i over allt, och sa aven nar man ska skicka paket! Men Malin behovde i alla fall inte stressa och riskera att hon skrev fel!

Paketet kom ivag och vara vaskor blev om inte lattare sa i alla fall inte tyngre och det ar ratt skont! Idag aker vi vidare pa var resa och lamnar Kerala utan att det kanns som vi varit i denna delstat pa riktigt eftersom vi inte har kommit ut till sranden. Det ar dess strander och kuststader som Kerala ar kant for. Istallet tar vi oss nu tillbaka till Tamli Nadu och Chennai. Darifran ska vi ta en buss ut till kusten och Mamallapuram/Mahabalipuram. Det sak vara en liten stad som ar ratt touristig sa forhoppningsvis ska vi kunna ta lite semester och sola och bada. Men blir vi trotta pa den lilla staden sa tar vi oss vidare till Pondicherry som ar lite storre. I Pondicherry har aven Kudumbam ett kontor och utanfor staden finns det ekonomiska firzoner dar foretag kan producera utan att folja indiska lagar, skatter eller tullar. Om vi har tur kanske vi kan fa traffa nagra tjejer som jobbar inom textilindustrin dar.

5 kommentarer:

  1. Hej på er!
    Hoppas du känner dig bättre nu Emma!
    Det där med ekonomiska frizoner låter ju helt sjukt! Skulle gärna vilja veta mer

    SvaraRadera
  2. You are back in life Vad är lite salmonela,,kolera,gula febern,malaria,You vill make it!!!!

    Emmas DAD

    SvaraRadera
  3. "History is his story, they give no attention to her story" Wow, verkligen mitt i prick!

    SvaraRadera
  4. Emmas DAD:
    Hehe ja nu mar jag faktiskt bra! Att komma ut fran stan gjorde sitt. Det ar sa skont att vara nara havet, hamnar ofta i barndoms tankar har, Beddingestrand..

    SvaraRadera
  5. Ida:
    Ja, det var mycket kloka kvinnor vi traffade!

    SvaraRadera